Homeopatia
18 martie 2020/Sanatate
 • By Robert Simionescu
 • Post Views: 599
 • 0

Homeopatia este o terapie complementară/alternativă, care stimulează  și susține capacitatea naturală de vindecare a pacientului. Denumirea vine de la alăturarea celor doi termeni de origine greaca “homoios”=similar și “pathos”= boală.

Este o terapie holistică care se adresează omului ca întreg, având în vedere nu doar corpul acestuia (planul fizic), cât și planul emoțional și mental, țintând restabilirea echilibrului la toate aceste nivele.

Homeopatia folosește remedii naturale, numite remedii homeopate, de origine minerală, vegetală sau animală, care au fost supuse unui proces special numit potențare sau dinamizare, proces prin care remediile ajung să aibă efect nu doar în planul fizic, cât și în cel energetic al organismului.

Cât este mit și cât adevăr în ceea ce privește homeopatia? Mulți români sunt încă sceptici

Dacă sunteți interesați de homeopatie, poate ați observat că auzim totul și orice despre acest subiect.  Și dacă ești undeva la mijloc între cei care sunt pentru și cei care sunt împotrivă, este dificil să se vezi clar și să te poziționezi.

 • Homeopatia este rezervată pentru bobologie
FALS

În caz de atac de cord sau de fractură deschisă, nu este homeopatia cea care vă va salva.

Dar homeopatia își are încă locul în spitale: în Franța există 50 servicii de consultatii homeopate în spitale, dintre care 15 în oncologie (tratamentul cancerului) și 30 în ginecologie.

Unele organizații umanitare utilizează homeopatia pentru tratarea cazurilor severe în zone îndepărtate, unde accesul la medicamente este dificil. După cutremurul teribil din Haiti în 2010, mulți pacienți au fost tratați prin homeopatie, în special pentru a face față epidemiei de holeră.

 • Este nevoie de mult timp ca aceasta să funcționeze
FALS

În cazul tratamentului pe teren sau al problemelor de sănătate de lungă durată, este posibil ca revenirea la situația normală să dureze puțin timp. Dar există și cazuri în care un consum simplu de granule face posibilă obținerea unor rezultate orbitoare: poveștile despre vindecare abundă asupra acestui subiect.

De exemplu, stresul unei schimbări a domiciliului, cu impact asupra copiilor, poate fi tratat foarte simplu prin administrarea câtorva granule.

 • Nu atingeți granulele
FALS

Acesta este un mit care este greu de dărâmat. Dacă auziți: „Nu atingeți granulele cu degetele. Le va elimina eficiența.”, nu este cazul deloc. Eficacitatea homeopatiei se datorează informațiilor de natură electromagnetică (veți găsi mai multe detalii despre acest lucru la punctul 8). Deci, puteți să vă luați granulele în mâna fără probleme. Și chiar deschis fiind, un tub de granule homeopate poate fi păstrat ani și ani: evitați în schimb expunerea la umiditate sau căldură.

 • Este deosebit de eficientă pentru copii
FALS

Deși homeopatia este foarte eficientă pentru copii – al căror corp a fost puțin expus la medicamentele chimice – acest medicament a fost, de asemenea, dovedit ca fiind eficient și la adulți.

78% dintre moașele liberale prescriu homeopatie femeilor însărcinate sau femeilor tinere: pentru acele femei care nu pot lua medicamente, aceasta este adesea singura modalitate de a se trata fără a pune în pericol sănătatea copilului lor.

 • Homeopatia constă numai în granule
FALS

Granulele reprezintă cea mai cunoscută formă de medicamente homeopatice (iar gustul lor zaharat face ca acestea să treacă adesea drept bomboane pentru detractorii homeopatiei). Dar homeopatia poate fi luată și în alte forme, cum ar fi tablete, picături, tincturi, creme, supozitoare etc. Arnica, de exemplu, utilizată pentru a trata rapid depresiile și umflăturile, poate fi luată sub formă de granule, dar, de asemenea, și ca gel sau unguent.

 • Nu trebuie să spargeți granulele
FALS
Homeopatia
Homeopatie

Puteți mesteca granulele fără riscul de a anula efectul medicamentului. Dar, pentru o eficiență maximă, este recomandabil ca acestea să fie lăsate să se topească sub limbă.

 • Homeopatia nu are efecte secundare 
ADEVARAT

Ca orice alt medicament vândut în farmacii, homeopatia este supusă farmacovigilenței, adică i se verifică riscul potențial de efecte adverse. Ați observat cu siguranță că nu există instrucțiuni de folosinta alături de tuburile homeopate: tocmai pentru că nu există efecte secundare recunoscute, spre deosebire de majoritatea medicamentelor. Homeopatia își are originea în faimosul principiu al lui Hippocrates „primum non nocere”: în primul rând să nu dăuneze. Samuel Hahnemann, tatăl homeopatiei, a constatat că, în cazul unor doze extrem de diluate ale unor plante, au fost obținute aceleași efecte terapeutice doar cu o doză mai concentrată, dar fără efectele secundare.

 • Granulele sunt doar zahăr
ADEVĂRAT ȘI FALS

Potrivit oamenilor de știință, dincolo de o diluție de 12 CH, nu mai există nicio moleculă de tulpină homeopatică, ceea ce înseamnă că substanța a fost folosită pentru pregătirea remediului.

Acesta este întregul mister al homeopatiei și una dintre principalele nemulțumiri ale oamenilor de știință cu privire la acest medicament. Cu toate acestea, lucrările recente privind un alt tip de informații conținute în aceste granule au făcut posibilă punerea cercetătorilor pe o altă pistă: aceea a undelor electromagnetice.

 • Funcționează numai datorită efectului placebo 
FALS

Aceasta este una dintre marile întrebări care agită comunitatea științifică. Evident, pentru cei care denunță homeopatia, eficacitatea resimțită de pacient ar fi datorată în principal efectului placebo (care există pentru toate celelalte medicamente!). Pentru a justifica eficacitatea superioară a homeopatiei față de alopatie (Tratament medical care întrebuințează medicamente ce produc efecte contrarii celor ale bolii.), oponenții indică adesea relația de încredere dintre pacient și medicul său homeopat: acest lucru ar permite ca tratamentul să funcționeze mai bine. Dar cum rămâne cu acest efect placebo când vedem rezultate asupra copiilor, animalelor sau chiar asupra… plantelor?! Rămâne de văzut.

 • Homeopații nu sunt medici adevărați
FALS

Pentru a deveni un practician homeopat, este obligatoriu să fi obținut o licență în Medicină. Pe de altă parte, alte profesii reglementate sunt, de asemenea, autorizate să prescrie homeopatia, cum ar fi farmaciștii sau moașele.

Cunoașterea este putere!

Lion Mentor Association

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×

Buna ziua!

Click pe buton pentru a intra in contact cu un reprezentat vanzari sau trimite e-mail la contact

×