Laptisor de matca
Laptisor de matca
  • Mierea este, fără doar şi poate, cel mai cunoscut produs apicol. Însă, cu toate că beneficiile sale sunt incontestabile, există un alt produs care provine de la albine. Cu proprietăţi mult mai spectaculoase, dar de care majoritatea oamenilor nu a auzit. Este vorba despre laptisorul de matca. Încă din Antichitate, laptisorul de matca a fost considerat un adevărat elixir al tinereţii, dovedindu-şi eficienţa secole la rând. Cu proprietăţi :
  • antibacteriene
  • antioxidante
  • imuno-modulatoare şi tonice

Laptisorul de matca este astazi recunoscut drept un hiperaliment datorită nivelului ridicat de substanţe nutritive pe care le conţine. 

Ce este laptisor de matca? 

Spre deosebire de miere, care este dulce şi parfumată, laptisorul de matca are un gust acrişor, astringent, şi un miros caracteristic. Este o substanţă vâscoasă, parţial solubilă în apă, de culoare alb-sidefie până la gălbui. Chiar dacă numele său ar putea să te facă să crezi că este produs de regina stupului, matca, în realitate, laptisorul de matca îi serveşte acesteia drept hrană de-a lungul vieţii. Deci am putea spune ca laptisorul de matca este un adevărat elixir regal al tinereţii.

Laptisorul de matca este o substanţă secretată de glandele hipofariengiene ale doicilor, adică ale albinelor lucrătoare tinere. Albine care se ocupă de creşterea puieţilor de albine. Puieţii sunt hrăniţi cu laptisor de matca doar în primele trei zile de viaţă. Regina stupului primeşte toată viaţa ca unic aliment laptisorul de matca. Este impropriu numit “de matcă”, deoarece este produs de către albine. Matca şi albina au o înzestrare genetică absolut identică şi totuşi sunt atât de diferite. Longevitatea extraordinară a mătcii, funcţia sa de procreare în stup, care asigură perpetuarea întregii colonii, dimensiunile mult mai mari decât ale unei lucrătoare sunt consecinţele acestei hrane speciale, de cea mai bună calitate. Astfel matca este aproape dublă ca lungime, trăieşte în medie 3-4 ani, uneori 6 sau chiar 8 ani, în timp ce albinele lucrătoarele nu depăşesc ca durată de viaţă două luni, cu excepţia celor care iernează.   

Care este compoziţia laptisorului de matca?

 Laptisorul de matca este produsul apicol cu cel mai complex şi variat profil nutriţional. Substanţa crudă, neprelucrată, este un rezervor impresionant de vitamine, enzime, minerale, oligoelemente şi aminoacizi. Proteinele şi peptidele reprezintă 17 până la 45% din greutatea uscată a laptisorului de matca. Aminoacizii liberi reprezintă 0,6-1,5%, majoritatea aparţinând seriei L. În laptisorul de matca se găsesc 7 aminoacizi esenţiali: lizina, valina, leucina, izoleucina, metionina, fenilalanina şi treonina.

Laptisorul de matca are în compoziţie toţi aminoacizii esenţiali şi este singura sursă naturală de acid 10-hidroxi 2-decenoic. Acidul 10-HAD este o substanţă cu efect antibacterian, antiviral, anti-inflamator, anti-depresiv şi imuno-reglator. Acţionează ca un antibiotic natural, ajută la eliminarea radicalilor liberi, previne apariţia bolilor şi reface celulele nervoase afectate. Lipidele, cu 3 până la 19% din greutatea uscată a laptisorului de matca, sunt pe locul doi ca importanţă după proteine. Carbohidraţii sunt prezenţi în principal sub formă de fructoză, glucoză şi zaharoză.

Laptisorul de matca conţine, de asemenea, enzime şi coenzime, o peptidă de tip insulină, care îl recomandă în diabet, indiferent de tip, substanţe heterociclice şi acetilcolină, un important neurotransmiţător. Mineralele reprezintă 0,8 până la 3% din materia crudă, principalele elemente fiind calciu, siliciu, potasiu, fosfor, fier, magneziu, zinc şi sodiu. La capitolul vitamine, cel mai bine este reprezentat complexul vitaminic B, respectiv B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, B12, în special de către vitamina B5 (acidul pantotenic), supranumită şi ”vitamina antistres”. 

Laptisor de matca
Laptisor de matca

Care sunt beneficiile laptisorului de matca? 

Laptisorul de matca crud este unul dintre cele mai concentrate suplimente nutritive naturale şi unul dintre cele mai valoroase produse apicole, fiind totodată şi un adjuvant ideal cu scopuri profilactice. Bogat în nutrimente indispensabile organismului, laptisorul de matca este un stimulent biologic cu acţiune regeneratoare, dar şi un tonic general, fizic şi psihic. Datorită concentraţiei mari de substanţe hrănitoare ce intră în compoziţia sa, laptisorul de matca este un energizant natural, iar includerea lui în dieta zilnică alungă oboseala şi combate efectele stresului. Simultan, laptisorul de matca este folosit ca remediu natural pentru astm, pentru o dezvoltare sănătoasă a oaselor, pentru a stimula sistemul imunitar şi ca tratament cosmetic.

Importanţa pentru sănătate a acestui produs apicol stă în proprietăţile sale cu efecte spectaculoase asupra organismului. Iată câteva dintre ele! – ameliorează stările de oboseală fizică şi psihică, anemiile şi asteniile; – reduce tulburările şi afecţiunile cronice neurocirculatorii, hepatice, pulmonare, de diabet; – are efect antioxidant şi întârzie procesul de îmbătrânire; – îmbunătăţeşte vederea; – protejează organismul şi reglează metabolismul; – reduce nivelul colesterolului din sânge; – regenerează şi combate multe afecţiuni cutanate; – menţine tensiunea arterială în limite normale, – ajută la înlăturarea stărilor anxioase şi depresive, având efect de calmare; – întârzie instalarea osteoporozei; – are proprietăţi antimicrobiene, este antiviral şi antibiotic cu spectru larg; –  previne apariţia şi inhibă dezvoltarea celulelor canceroase; –  creşte rezistenţa organismului la răceli, infecţii virale, ciuperci şi bacterii, precum stafilococii şi streptococii; –  reface celulele nervoase, combate degradarea neuronală şi îmbunătăţeşte memoria; –  întăreşte organismul şi contribuie la refacerea rapidă în perioadele de slăbiciune generală, după intervenţii chirurgicale sau tratamente agresive.  

Pentru ce este recunoscut laptisor de matca? 

Stimulează şi întăreşte sistemul imunitar. Potrivit mai multor studii, laptisorul de matca ajută la stimularea sistemului imunitar. Acest produs apicol îşi face remarcate calităţile mai cu seamă atunci când este administrat persoanelor cu astenie. In convalescenţă sau în perioade de efort fizic şi intelectual intens. Totodată, dă rezultate spectaculoase în cazul celor care au o alimentaţie deficitară, o stare de slăbiciune generală, anxietate sau depresie. In cazul copiilor, stimulează creşterea. Având proprietăţi antibiotice, laptisorul de matca ajută la prevenirea unor infecţii precum cele cu bacilul E. coli, cu stafilococul auriu şi cu alţi germeni infecţioşi. Iar pe lângă efectul antibiotic, laptisorul de matca are proprietăţi antivirale, întărind sistemul imunitar. Previne maladia Alzheimer.

Cercetările recente indică faptul că laptisorul de matca poate îmbunătăţi memoria pe termen scurt. Are un efect benefic în funcţiile neuronale datorită conţinutului ridicat de acetilcolină. Deoarece ţesutul cerebral conţine o mulţime de acizi graşi nesaturaţi, care sunt deosebit de vulnerabili la atacurile radicalilor liberi, substanţele antioxidante din laptisorul de matca pot juca un rol important în prevenirea şi vindecarea bolilor neurodegenerative, aşa cum este boala Alzheimer. Regenerează ţesutul epitelial.

Odată cu vârsta, procesul de regenerare a celulelor devine mai anevoios, iar hidratarea naturală a pielii este la rândul ei redusă. În acelaşi timp, producţia de colagen scade, ceea ce conduce la apariţia ridurilor. Renumit pentru refacerea celulelor şi protejarea oricărui tip de ten, laptisorul de matca este un remediu redutabil anti-îmbătrânire, care stimulează producţia de colagen. Acesta conţine antioxidanţi şi nutrimente active ce contribuie la întinerirea pielii. În plus, laptisorul de matca este bogat în vitaminele B şi în zinc, două elemente esenţiale pentru o piele sănătoasă.   

×

Buna ziua!

Click pe buton pentru a intra in contact cu un reprezentat vanzari sau trimite e-mail la contact

×