Ulei de mac
Ulei de mac

Macul sau “papaver somniferum” este o plata de provenienta asiatica, desi unii autori il considera de provenienta vest-mediteraneana. Aceasta planta anuala se cultiva inca din cele mai vechi timpuri. Exista dovezi arheologice, ce atesta cultivarea macului inca din neolitic.

Mentionat si de Homer in operele sale, Iliada si Odiseea, macul era cultivat de popoarele antice atat pentru semintele sale bogate in ulei, cat si pentru opiumul, extras din latexul, obtinut din incizia capsulelor de mac, inca verzi. Asa cum ne arata si numele speciei, “ somniferum”, semintele de mac au si proprietati narcotice. Numele arab al macului, “abu an-num” este un exemplu concludent in acest sens, acesta insemnand “ tatal somnului”.

Anticii cultivau si utilizau macul atat pentru semintele sale, bogate in substante nutritive cat si pentru uleiul obtinut din acestea, ulei cu proprietati terapeutice, folosit foarte des mai ales in bucataria mediteraneeana. Insa, din pacate, in vremurile moderne prea putini oameni sunt constienti de proprietatile terapeutice ale acestu ulei minunat.

Beneficii ulei de mac:

Beneficiile curative ale macului au fost scoase la iveala relativ recent, mai exact cu cativa ani in urma, la mutarea unui vechi cimitir din Slovacia, din secolul 19. Atunci s-a descoperit ca oasele celor ingropati acolo nu erau afectate deloc de osteoporoza. Locuitorii din satul respectiv erau renumiti ca fiind mari cultivatori de mac si miere de albine.

Ca urmare a acestei descoperiri incredibile, oamenii de stiinta slovaci au efectuat o serie de cercetari pe doua grupuri a cate 20 de femei, ce sufereau de osteoporoza. Daca primului grup i s-au administrat medicamente contra osteoporozei, celui de al doilea grup i s-a administrat ulei da mac. Rezultatele au scos la iveala faptul ca femeile ce au urmat tratamentul cu ulei de mac, timp de 12 luni s-au vindecat complet. Femeile din celalalt grup, desi urmasera un tratament medicamentos, inca mai sufereau de osteoporoza dupa un an de zile iar oasele lor inca aveau valori ale calciului sub limitele normale.

Cultivată pentru seminţele sale bogate în uleiuri prin presarea la rece a seminţelor se obţine uleiul din seminte de mac folosit atât în industria alimentară cât şi în cea cosmetică. Uleiul conţine: acid linoleic (omega-6), acid oleic (omega 9), acid palmitic, vitaminele B3, B9, E, calciu, fier, fosfor, iod, lecitină, magneziu, potasiu, zinc.

Componenţi principali: 

  • acid palmitic
  • acid stearic
  • acid oleic
  • acid linoleic
  • acid linolenic

Proprietăţi terapeutice: 

  • antiinflamator
  • antitusiv
  • analgezic
  • antitumoral
  • calmant, sedativ
  • imunostimulator
Mac
Mac

Intern

  • previne afecţinunile cardiovasculare
  • adjuvant în reglarea nivelul glicemiei din sânge
  • întăreşte sistemul osos, prin conţinutul bogat în calciu previne osteoporoza
  • întăreşte sistemul imunitar, fiind util în caz de răceală şi gripă, astm, bronşită şi tuse
  • menţine buna funcţionare a sistemului digestiv şi reglează tranzitul intestinal
  • imbunătăţeşte capacitatea de concentrare şi memoria
  • uleiul de mac ameliorează stările de anxietate, durerile de cap şi ajută în caz de insomnii.         
×

Buna ziua!

Click pe buton pentru a intra in contact cu un reprezentat vanzari sau trimite e-mail la contact

×